Vg2-elevers kontakt med spansk i fritiden: «Det er morsommere å se serier når du skjønner litt spansk»

  • Berit Grønn
  • Ane Christiansen Charlottenlund videregående skole

Abstract

Artikkelen presenterer funn og analyse av siste del av en tredelt undersøkelse om spanskelevers kontakt med spansk språk og spanskspråklig kultur i fritiden. Undersøkelsen ble gjennomført i tidsrommet 2015-18. Den siste delen fant sted skoleåret 2017-18 og bestod av kvalitative intervjuer av 24 elever som hadde spansk nivå II som fellesfag. Målet var å finne konkrete eksempler på hvordan spanskelever i en norsk skolekontekst går fram for å komme i kontakt med spansk utenom klasserommet. Med utgangspunkt i et sosiokulturelt perspektiv på læring, rettes oppmerksomheten spesielt mot hvordan den økte digitaliseringen av samfunnet har betydning for i hvilke situasjoner og kontekster elevene møter spansk og hvilke spanskspråklige kilder de har tilgang til og benytter seg av.
Intervjuene ble gjennomført i to omganger med fem måneders mellomrom. Resultatene fra første intervjurunde viste at elevene i stor grad, men ofte mer tilfeldig, er i kontakt med spansk i digitale omgivelser, og stort sett gjennom musikk, filmer og tv-serier produsert i USA. Vi fant også at de bevisst utnytter sine forkunnskaper i engelsk i møte med autentisk spansk. I andre intervjurunde utdypet elevene hvordan den angloamerikanske populærkulturen ofte fungerer som en døråpner for kontakt med spansk og spanskspråklig kultur.
Funnene våre viser at digitale verktøy, engelsk språk og kulturuttrykk fra USA synes å være viktige medierende redskaper for elevenes egen språkutvikling og eget spanskspråklig kulturkonsum.

Author Biographies

Berit Grønn
Ane Christiansen, Charlottenlund videregående skole
Lektor PhD spansk
Published
2020-01-20
Section
Main section