Hvordan kan digitale læringsressurser bidra til økt studentaktivitet i klasserommet?

  • Eli-Marie Danbolt Drange University of Agder
  • Cecilie Lønn University of Oslo

Abstract

I denne artikkelen beskriver vi hvordan vi arbeidet med å utvikle digitale læringsressurser til et emne i spanskspråklig litteratur på universitetsnivå i prosjektet Litteratur på nett. Målet med de digitale læringsressursene var å gi studentene en støtte i arbeidet med å lese autentiske litterære tekster på spansk. For å kartlegge hvordan læringsressursene ble brukt, fulgte vi studentene tett igjennom spørreskjema, studentevalueringer og fokusgruppeintervjuer. Fordelen med å utvikle læringsressurser over tid og parallelt med at de ble brukt i faktisk undervisning, var at det var mulig å gjøre justeringer underveis. Det ga også rom for ideer til nye ressurser som supplerte de eksisterende ressursene.

Hovedelementet i de digitale læringsressursene er videodialogene, som er videoopptak av to faglærere som samtaler om de litterære tekstene på spansk. I videodialogene presenteres blant annet tekstenes story, som bidrar til at studentene forstår innholdet i tekstene bedre. En økt forståelse for innholdet i tekstene, skapte et behov for et konkret vokabular for å snakke om tekstene. Vi utviklet da en komponent vi har kalt for nøkkelord, som er et knippe sentrale ord i teksten som er nødvendig å kunne for å snakke om teksten og som gir innganger til dypere forståelse. Nøkkelordene fungerer også som knagger for å huske innholdet i teksten.

Arbeidet med å utvikle og implementere digitale læringsressurser i undervisningen har lært oss at det er viktig at læringsressursene blir en integrert del av læringsprosessen. Når de digitale læringsressursene inngår i et dialogisk forhold mellom lærere, studenter og ansikt-til-ansikt undervisning, bidrar de til økt studentaktivitet, som igjen skaper økt motivasjon og i siste instans bidrar til økt kvalitet i undervisningen.

Author Biographies

Eli-Marie Danbolt Drange, University of Agder
Associate professor
Cecilie Lønn, University of Oslo
Assistant Professor
Section
Main section